ایراس: بموجب اعلام این کمیسیون مرکزی انتخابات قرقیزستان حزب «سوسیال دموکرات» با کسب بیش از 27 درصد آرا 38 کرسی در ششمین دوره انتخابات پارلمان، جایگاه نخست را به خود اختصاص داد.
حزب «ریسپوبلیکا- آتاژورت» نیز با کسب 20.26 درصد در جایگاه دوم با 28 کرسی و حزب «قرقیزستان» با 13.07 درصد و 18 کرسی در جایگاه سوم در این انتخابات قرار گرفتند.
همچنین حزب «انوگو-پراگرس» 9.39 درصد با 13 کرسی، حزب «بیربال» 8.59 درصد با 12 کرسی، حزب «آتهمکین» 7.8 درصد و 11 کرسی به مجلس راه یافتند.
در ششمین دور انتخابات قرقیزستان احزاب برای ورود به پارلمان این کشور باید حداقل 7 درصد از کل آرای أخذ شده و 7 دهم درصد از آرای همه استانها را کسب نمایند.
به این ترتیب دولت برامده از انتخابات پارلمانی چهارم اکتبر قرقیزستان همچون دوره گذشته دولتی ائتلافی خواهد بود، اما اینکه ایا دولت جدید همان رویکرد گذشته را در عرصه های مختلف سیاست داخلی و خارجی و نیز در رویکردهای اقتصادی و امنیتی خواهد داشت سئوالی است که همچنان توجه ناظران را بخود جلب کرده است.
ناظران معتقدند پیام رئیس جمهوری قرقیزستان در جلسه اختتامیه مجلس پنجم، تا حد قابل ملاحظه ای پاسخ این سئوال را داده است. جاییکه «فرید نیازاف» در قرائت پیام «الماسبیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان خطاب به پارلمان این کشور عنوان کرد ، در پارلمان اختلافنظر وجود داشت و تصمیمگیریهای متعددی اتخاذ شد اما اگر به طور کلی این دور از پارلمان مأموریت تاریخی خود را انجام داد.
اشاره رئیس جمهوری قرقیزستان به کسب استقلال انرژی اینکشور وتقویت نیروهای مرزهانی و ارتش و نیز برگزاری انتخابات پارلمانی شفاف با حضور مشارکت حداکثری مردم بوده است .
پیوستن قرقیزستان به سازمان جهانی تجارت و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در بخش اقتصادی و نیز تاکید بر ادامه همکاریهای امنیتی با روسیه و در چارچوب همکاریهای ساختاری مجموعه مسائلی است که در پرونده نمایندگان پنجیمن دوره نهاد قانونگذاری قرقیزستان ثبت و ضبظ شده است.
اما رویکرد اتی قوه مقننه قرقیزستان چه خواهد بود.
ناظران معتقدند پاسخ به این سئوال را صرفنظر از رویکرد کلی حزب سوسیال دموکرات بعنوان حزب برتر مجلس ششم قرقیزستان، باید در ساخت و بافت دولت ائتلافی اینده این کشور جستجو کرد.
ضمن اینکه این سئوال نیز مطرح است که ایا احزاب راه یافته به مجلس ششم قرقیزستان همچون دوره قبل از وحدت نظر برای اتخاذ تصصمیات مهم و استراتژیک بهره مند هستند.
شایدبه همین دلیل بود که در دوره پنجم پارلمان قرقیزستان زمینه اجرای 7 پروژه ملی فراهم شد، 39 پروژه به مبلغ 6 میلیارد دلار اجرا شد و 4 پروژه به مبلغ 382 میلیون دلار نیز در حال اجرا است .
باوجود این زیر ساختهای اقتصادی قرقیزستان برای رسیدن به استانداردهای مطلوب و تقویت بنیه مالی کشور فاصله طولانی دارد . مجموعه شرایطی که توقعات و انتظارات عمومی از دستگاه قانونگذاری و دولت اینده این کشور را دوچندان کرده است.
هر چند که گفته می شود برای فائق امدن بر این همه، احزاب پیروز در انتخابات برای تشکیل دولت ائتلافی وارد چانه زنی شده اند و 4 حزب «سوسیال دموکرات»، «قرقیزستان»، «انوگو پراگرس» و «آتامکن» در ردیف این احزاب هستند.
و احزابی چون «جمهوری- آتاژورت» و «بیربال» نقش اپوزیسیون را در تحولات سیاسی پیش روی قرقیزستان ایفا خواهند کرد.
نویسنده: امیرحسین منفرد
منبع: برونمرزی صدا و سیما
انتهای متن/