ایراس: همایش فرهنگی ـ اجتماعی ایران و روسیه در شهر اوفا، پایتخت جمهوری باشقیرستان روسيه با محورهای سیاست و جوانان، هماهنگی روابط بین ملتها و ادیان و همکاریهای گردشگری برگزار شد. در این همایش که با برنامهریزی آژانس فدرال اقوام فدراسیون روسیه تدارک دیده شده بود مهدی سنایی، سفیر جمهوري اسلامي ایران در مسكو؛ حجتالاسلام نواب، رییس دانشگاه ادیان و مذاهب؛ نمایندگانی از وزارت ورزش و جوانان، سازمان گردشگری و میراث فرهنگی ایران و نیز شرکتهای خصوصی ایرانی فعال در حوزه گردشگری شرکت داشتند. ریاست هیأت ایرانی در این همایش دو روزه را حجتالاسلام والمسلمين علی یونسی، دستیار ویژه رییس جمهوری در امور اقوام و اقلیتها بر عهده داشت.
در همایش مذکور که به میزبانی رستم حمیدوف، رئیس جمهوری باشقیرستان برگزار گردید ایگور بارنیوف، رئیس آژانس فدرال اقوام، رئیس آژانس فدرال گردشگری، مسئولان فرهنگی و مذهبی روسیه و همچنین مقامهای محلی شرکت کردند.
دمیتری مدودیف، نخست وزیر فدراسیون روسیه نیز برای افتتاحیه این همایش پیام فرستاد. در بخشی از این پیام که توسط ایگور بارینوف، رییس آژانس فدرال اقوام فدراسیون روسیه قرائت شد آمده است: «ایران و روسیه مشترکات زیادی را برای همکاریهای دو جانبه دارند. روابط ایران در سالهای گذشته روند رو به رشدی را در تمامی حوزه ها شاهد بوده است. این همایش زمینه گذار توسعه روابط فرهنگی و نیز افزایش ارتباطات بین مردم دو کشور می شود. در پایان آرزوی برگزاری موفق همایش و اجرای مذاکرات موفق برای گسترش روابط دو کشور را دارم».
علی یونسی، دستیار ویژه رییس جمهور در امور اقوام و اقلیتها در سخنرانی خود در این همایش تصریح نمود در جهان امروز ریشه بسیاری از بحرانهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به مسائل حل نشده فرهنگی، دینی و قومی باز میگردد و لازم است کشورها سیاستهای جدی برای غلبه بر مشکلات کنونی اتخاذ کنند. یونسی به تشریح آموزه های مهم اسلام از منظر اهل بیت در چهار محور زیر پرداخت:
1. عدالت، انصاف و رعایت حقوق شهروندی
2. عقلانیت و خردورزی
3. صلح، آشتی و دوستی با دیگران
4. مدارا و دوری از تعصب
وی همچنین خواستار تاسیس مرکز گفتگوی علمای دینی ایران و روسیه و دبیرخانه دائمی همایشهای فرهنگی اجتماعی مشترک ایران و روسیه شد و بر ضرورت گسترش ارتباطات میان فرهنگی از طریق تسهیل گردشگری و توریسم تاکید نمود.
به گزارش ادارهكل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، رضا ملکی، رایزن فرهنگی ايران در روسيه نیز در کارگروه جوانان اين همايش، شرط لازم برای تداوم روابط ایران و روسیه را توسعه همکاری و روابط بین ملتها برشمرد. از جمله پیشنهادات وی براي همکاری جوانان ایران و روسیه می توان به تشکیل مجمع جوانان ایران و روسیه، برگزاری نشست و گفتوگوهای جوانان بین دو کشور و همکاری علمی و فرهنگی در حوزه اسلامشناسی و ایرانشناسی اشاره نمود.
محسن طلایی، مدیرکل جوانان وزارت ورزش و جوانان، محمد نفر، معاون ادارهکل کشورهای مشترکالمنافع وزارت امور خارجه از دیگر سخنرانان این كارگروه بودند که در سخنان خود به راهکارها و تجارب جمهوری اسلامی در بخش جوانان اشاره كردند. مبارزه با خشونت و افراطیگری، راهکارهای گسترش همکاریهای متقابل در عرصههای فرهنگی، اجتماعی، جوانان و گردشگری از جمله مسايل مورد بررسی طرفین ایرانی و روسی بود.
در حاشیه برگزاری این همایش، نمایشگاه عکس ایران زیبا با حضور شخصیت های سیاسی و فرهنگی ایران و روسیه افتتاح شد. این نمایشگاه شامل22 تابلو از تصاویر برگرفته بخش های مختلف ایران شامل گردشگری، اماکن تاریخ ، معماری ایرانی و اسلامی و ایران امروز می باشد.
از دیگر بخشهای این نمایشگاه نمایش آثار منتشر شده با موضوع شناخت و مقابله افراطی گرایی، کتب فقهی اهل تسنن، همزیستی مسالمت آمیز ادیان، ادبیات داستانی و شعر به زبان روسی به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه بود. همچنین در این نمایشگاه نسخه روسی کتاب «همزیستی مسالمت آمیز ادیان در ایران» از سوی حجت الاسلام یونسی به رستم حمیدوف، رئیس جمهوری باشقیرستان اهداء گردید.
همچنین علی یونسی، دستیار ویژه رییس جمهور در امور اقوام و اقلیتها با رستم حمیدوف، رییس جمهور باشقیرستان روسیه دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار یونسی ضمن قدردانی از جمهوری باشقیرستان بابت برگزاری همایش فرهنگی- اجتماعی ایران و روسیه در این جمهوری، به توجه ویژه رهبران دو کشور به روابط همه جانبه دو کشور بویژه روابط فرهنگی و اجتماعی اشاره نمود. یونسی در ادامه ضمن اشاره به اهمیت این گونه نشستها برای نزدیک کردن هرچه بیشتر ملتهای دو کشور، شناخت بیشتر مردم دو کشور از یکدیگر را زمینهساز افزایش روند رشد روابط دو کشور، دانست. یونسی ضمن اشاره به سابقه همکاریهای ایران و روسیه، به همکاریهای دو کشور در حوزه مبارزه با افراط گرایی دینی و تروریسم را یکی از حوزههای بارز همکاریها دانست. وی همچنین ضمن اذعان به توسعه روابط گردشگری بین ایران و روسیه ابراز امیدواری کرد گردشگران ایران و باشقیرستان بیشتر به روسیه و ایران سفر کنند. رستم حمیدوف، رییس جمهوری باشقیرستان نیز ضمن خیر مقدم به هیات ایرانی و اشاره به همکاریهای استانی این جمهوری با استان مرکزی، خواستار گسترش روابط بین استانی، صنعتی، فرهنگی و گردشگری این جمهوری با ایران شد.
.jpg)
لازم به ذکر است سفیر کشورمان ضمن تشکر از جمهوری باشقیرستان جهت برگزاری همایش، برگزاری این گونه همایشات را زمینه ساز گفتگو بین دولتها و ملتهای دو کشور دانست. سنایی ضمن اشاره به دستاوردهای فراوان در روابط دو کشور در تمامی زمینه ها در سالهای اخیر و ایجاد تمامی زیرساختها و عوامل برای گسترش همه جانبه روابط ایران و روسیه گفت: با توجه به اینکه رییس جمهور روحانی برای دوره دوم انتخاب شده، ایشان برای دوره دوم برنامههای بزرگتر و وسیعتری برای توسعه هرچه بیشتر روابط دو کشور دارد. وی ضمن اشاره به گفتگوها در حوزههای مختلف بین نمایندگان بخشهای مختلف دولتی، فرهنگی، اقتصادی، علمی، دانشگاهی، نخبگان و انستیتوهای دو کشور، از ایده آقایان یونسی و بارینوف برای برگزاری این همایش تقدیر کرد و خاطر نشان ساخت: «این اجلاس در برگیرنده بسیاری از زمینه های گفتگو بین دو کشور است و من در این همایش گفتگوهای جدیدی را برای دو کشور می بینم». وی ضمن اشاره به رشد فراوان صنعت گردشگری بین ایران و روسیه و نیز توجه به اشتراکات فراوان فرهنگی و دینی بین ایران و باشقیرستان ابراز امیدواری کرد که شاهد حضور پررنگتر گردشگران این جمهوری در کشورمان باشد و سومین دوره این همایش را در آینده نزدیک در ایران در یکی از شهرهای کشور برگزار کنیم.
.png)
لازم به ذکر است این همایش بازتاب گستردهای در خبرگزاریها و محافل خبری روسی داشت که از آن جمله می توان به تاس، وستی، کامسامولسکایا پراودا، وستی راما، ویگور نیوز، آژانس فدرال اقوام روسیه و خانه دوستی ملل باشقیرستان اشاره نمود. عکسهای منتخب خبرگزاریهای روسی پیرامون این همایش در بخش چند رسانهای سایت به نمایش گذاشته شده است.
تهیه و تنظیم:
الهه کریمی ریابی - دکترای ادبیات روسی از دانشگاه دولتی فدرال کازان، روسیه